Filthy Rags са колектив, познат от уличната арт сцена, който се утвърди през последните години с ударна серия от акции в галерийни и алтернативни пространства в България и в чужбина. „Зоо“ е най-новата им изложба за една вечер с цветни платна голям формат, запечатали метаморфози, превъплъщения, физически изменения вследствие вътрешна човешка борба.
Вечните теми за материята – тленна и изчезваща, и духа – буден, извисен и търсещ. Заключени послания и метафори. Енигматичните знаци в платната закодирани и представени като в игра, дават достатъчно материал на зрителя и неговото въображение, за да събудят интереса му, да се увлече и да участва активно в процеса на трансформация, докато осъзнае, че това е игра на живо с живота, че това е убийството на жизнената геосистема, експеримент с човешката психика, отнемането на свободата, затварянето в граници, домове клетки, поставянето на забрани, експлоатацията на съзнанието чрез агресивен техно прогрес. Изпитване на крайните човешки възможности, дресиране, насаждане на страх, вина, насилствено отнемане на важни компоненти от жизнената система.
Параноя.
Предоставяне ежеминутно на лечебен блистер – все по-нов, все по-добър, все по-силен. Осъзнатият губи битката, иска да счупи оковите. Изключително въздействащи, платната създават реална атмосфера в пространството, където подсъзнателно се долавя страх, чуват се животински звуци, разкъсване на химен, жива плът, аромати на звяр, пот, сперма, кръв…
Някъде назад в еволюционното начало всичко живо се е видоизменяло, векове наред видовете са се усъвършенствали и напредвали, крачка по крачка в борбата за оцеляване. Едно, две, три…
Днес обаче човекът, търсейки защитено лоно се унищожава безвъзвратно, апокалиптично сякаш, изгаря мостовете за обратна връзка. Изгубил вяра се озверява и потъва в блатото на невежеството и с тези си действия стига апогея на метаморфозата и началото на разпада. Броенето започва отново, броим в обратна прогресия и явно пак, стъпка по стъпка, преминавайки през животинските си образи, ние хората сме се запътили към началото. Тук някъде обаче, преди да стане докрай ясна играта изниква въпрос: Някой знае ли, спомня ли си в ония праисторически, творческо-сътворителни дни, кога настъпва Хаоса, преди оргазъма или след?