„Мутации” е експозиция от картини, подготвени точно за карнавалните дни в Габрово.
„Мутации” е реакция!
Независимото пространство Орловска 10 ще стане домакин на една необикновена, но достоверна за времето изложба. Не случайно, казвам, че „Мутации“ е реакция. Тя ще се опита да провокира зрителя да мисли, да чувства, да разбира, да се определи.
Експозицията няма да е на пръв поглед смешна. Напротив! От платната ще ни гледат мутациите на човешкото същество. Мутации, за които назад във времето са били нужни векове, днес стремежите, скоростните технологии, алчността, омразата ускоряват мутациите в човешкия геном до десетилетия. Един човек за един живот може да мутира няколко пъти.
Мутациите са между нас и в нас самите. Факторите са много. Лицата, телата, любимите ни вещи, физическото ни състояние е раздуто, погледите алчни, ръцете хищни. Сравнявам портрети на хора, отдавна напуснали тоя свят, лица, одухотворени, естествени, ясен поглед и днешните хора – разплути, замъглени погледи, неестествени несъразмерни пропорции.
На къде сме тръгнали ние човеците?
Карнавалът в Габрово ще мине и ще замине. Еднообразен, не смешен и безкрайно неестетичен. Картините, които ние ще ви покажем, са антидот на скуката, на еднообразието, на плюскането и шарените плоски клоунади и безсмислието, което ни води до мутации- физически и духовни!